implant dentar sarcina gravide

Femeile insarcinate pot beneficia de implant dentar sau alte interventii stomatologice?

Cum influenteaza sarcina sanatatea dentara a viitoarei mame?

implant dentar sarcina insarcinata gravida Pacienta insarcinata necesita din partea medicului stomatolog o atentie deosebita, deoarece desi este considerata ca fiind o persoana perfect “sanatoasa”, mama trebuie ferita de stres si anxietate, intrucat aceasta sufera o serie de modificari fiziologice si emotionale, existand riscul ca tulburarile hormonale sa accentueze unele probleme ale cavitatii orale, existente deja. Daca sunt neaparat necesare unele tratamente stomatologice curente, perioada cea mai sigura este al doilea trimestru de sarcina.
Schimbarile fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular si endocrin influenteaza starea generala de sanatate a gravidei: volumul sangvin se mareste cu aproximativ 50%, iar tensiunea arteriala diastolica de asemenea. Astfel, pot surveni tahicardii si murmur cardiac fiziologic, anemii. Odata cu avansarea sarcinii, poate apare un sindrom hipotensiv la schimbari bruste de pozitie. Toate aceste lucruri trebuie luate in considerare atunci cand este necesar un tratament stomatologic.
In perioda sarcinii dintii viitoarei mame sunt mult mai sensibili, fiind expusi riscurilor precum inflamatiile dentare si gingivale sau cariile dentare (datorita modificarii pH-ului salivei). Un alt aspect de luat in considerare este acela ca evolutia cariilor se poate accentua in timpul sarcinii, insa nu datorita credintei populare ca se „pierde Calciu” in sarcina. Cariile se datoreaza mai ales schimbarii dietei care este predominant cariogena. Pana si cea mai neinsemnata problema de sanatate orala, ar putea genera o stare de nervozitate gravidei. Se poate intampla ca viitoarele mamici sa fie puse in situatia sa se supuna unor interventii mai delicate, imposibil de realizat fara anestezie. Aceasta nu inseamna ca vizitele la dentist reprezinta un tabu: din contra, este chiar recomandat sa nu neglijati controalele de rutina!
Data fiind rezistenta precara a dintilor, nu sunt putine cazurile in care femeile insarcinate sunt nevoite sa suporte extractia unui dinte. Si pentru ca oricui ii este greu sa accepte lipsa de estetica creata de spatiul gol pe linia zambetului, adeseori solicitarile acestora se indreapta catre optiunile de substituire a dintelui (dintilor) lipsa.
Implantologia moderna propune ca alternativa tratamentele cu implanturi dentare, doar atunci cand nu exista contraindicatii in acest sens. Teoretic, daca situatia nu suporta amanare si daca viitoarea mamica se simte pregatita pentru o astfel de procedura, trimestrul al doilea este cel mai potrivit pentru aplicarea unui implant dentar.
Insa este de preferat ca orice interventie finalizata cu implant dentar sa se amane pana dupa momentul nasterii. Astfel, vor fi eliminate si disconfortul, si riscurile aferente.

Ce trebuie evitat in perioada de sarcina?

implant dentar femei insarcinate gravide

  • In primul trimestru de sarcina, cand organismul gravidei este bulversat horomonal, nu este recomandat tratamentul stomatologic (exceptie facand igienizarea profesionala si controlul durerii sau tratamentele considerate esentiale pentru dezvoltarea placentei si a embrionului), din cauza riscului de avort.
  • Al 2-lea trimestru este cel mai bun pentru efectuarea tratamentelor de rutina fara ca sanatatea mamei sau a fatului sa fie in pericol.
  • In ultimul trimestru este bine ca tratamentul stomatologic sa fie evitat, intrucat va va fi foarte greu si total neindicat sa stati timp indelungat intinsa pe spate in scaunul dentistului, existand riscul de nastere prematura.

Se poate face implant dentar in timpul sarcinii? Daca da, care sunt riscurile?

In perioada sarcinii, trebuie tinut cont ca orice interventie invaziva ii genereaza gravidei un stres fizic si psihic suplimentar. Si atat timp cat nu este vorba despre o reala urgenta, se recomanda ca orice procedura sa fie amanata pana dupa nastere. Aceasta ramane valabil si in cazul in care viitoarea mamica, din motive personale sau profesionale se gandeste la un implant dentar sau la orice alta procedura invaziva care nu este hotaratoare pentru starea ei de sanatate sau a fatului.
Daca in timpul sarcinii, gravida sufera de dureri de dinti insuportabile, dupa o evaluare amanuntita a cadrului clinic medicul stomatology va decide daca este indicata sau nu extractia dentara. De exemplu, in cazul unui abces cu risc de extindere a infectiei, se recomanda interventia de urgenta, evitandu-se pe cat posibil complicatiile.
Adevarul este ca sarcina nu constituie o perioada complet interzisa interventiilor chirurgicale. Daca insa, durerea perceputa de mama sau infectiile devin o amenintare pentru fat, medicul specialist va alege raul cel mai mic posibil.
La gravide exista posibilitatea ca unele tratamente stomatologice, asa cum este si cazul terapiilor cu implanturi dentare, sa fie insotite de riscuri. Teoretic, daca situatia nu suporta amanare si daca viitoarea mamica se simte pregatita pentru o astfel de procedura, trimestrul al 2-lea este cel mai potrivit pentru aplicarea unui implant dentar. Este de preferat insa ca orice interventie finalizata cu implant dentar sa se amane pana dupa momentul nasterii. Astfel, vor fi eliminate disconfortul si riscurile aferente acestei proceduri.


Articol publicat în Utile și etichetat cu , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*